Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi 1050 defa okundu

"Küresel Krizler ve Ekonomik Yönetişim" başlıklı 1.Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde başladı. T.C. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversite yönetimimiz ve yurt içinden ve yurtdışından kongreye katılan çok sayıda akademisyenin de hazır bulunduğu kongre açılış programı kongre başkanı Prof. Dr. Çetin Doğan'ın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasına, böylesine büyük bir organizasyonu düzenlemelerinde kendilerine yardımcı olan kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Doğan, tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkileyen küresel ekonomik krizin nedenlerini, etkilerini, küresel krize karşı alınan ve alınabilecek önlemleri de kapsayan birçok ekonomik ve siyasi konunun masaya yatırılarak alanında uzman katılımcılarca tartışılacağını belirttiği kongrenin herkese hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Güneş ise yaptığı konuşmada küresel krizin dünyada ve Türkiye'de doğurduğu sonuçlara değindi. Prof. Dr. Recep Güneş, gerek Türkiye'den gerekse dünyadan, küresel kriz sonucu ortaya çıkan çarpıcı örneklere yer verdiği konuşmasını tüm katılımcılara teşekkür ederek bitirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik ise yaptığı konuşmada, üniversitelerin asli vazifelerinden birisi olan bilimsel çalışmanın, böylesine büyük bir kongreyle taçlandırılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bu büyük organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür eden Prof. Dr. Çelik, dünyanın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının bilim insanlarının yaptığı bu gibi çalışmalarla aşılacağına olan inancını belirterek sözlerine son verdi.

8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın adını taşıyan önemli bir kongrenin Malatya'da ve İnönü Üniversitesinde yapılıyor olmasından dolayı yaşadığı memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, konuşmasını merhum Turgut Özal'ın Türkiye ve dünya siyasetindeki önemine değinerek noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından kongrenin açılış dersini vermek üzere kürsüye çıkan T.C. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz konuşmasında, küresel finans krizinin kısa bir değerlendirmesini yaparak T.C. Merkez Bankası'nın kriz karşısında aldığı önlemleri ve T.C. Merkez Bankası'nın para politikasını açıkladı. Finans krizinin ortaya çıkışından beri dört evre yaşandığını belirten Durmuş Yılmaz, inkar etme, hayal kırıklığı, panik ve umut evresi olarak tanımladığı bu evreleri anlatarak konuşmasını sürdürdü. Ülkelerin krize karşı dayanırlıklarını belirleyen dört yapısal unsurun bulunduğunu belirten Durmuş Yılmaz, dalgalı kur rejimi, bankacılık sisteminin sağlamlığı, para politikası ve mali disiplin olarak belirlediği bu yapısal unsurları değerlendirdi. Küresel krize karşı birçok ülke gibi Türkiye'nin de direniş gösterdiğini fakat krizden kaçışın bütünüyle mümkün olmadığını belirten Durmuş Yılmaz, dünya çapında ekonomilerin küçüldüğünü, buna bağlı istihdam sorunları yaşandığını dile getirdi. Durmuş Yılmaz, küresel krizin nedenlerini ve evrelerini açıkladıktan sonra T.C.Merkez Bankası'nın para politikası çıkış stratejilerini ve uygulama yöntemlerini değerlendirerek konuşmasını sonlandırdı.

London School of Economics öğretim üyesi Robert Wade'in, "Devam etmek veya Terk Etmek" başlıklı açılış dersinin ardından kahve arası verildi ve sonrasında kongre düzenlenen panelle devam etti.
        İki gün sürecek olan kongre, yurtiçinden ve yurt dışından gelen katılımcılar için hazırlanan altı salonda gerçekleştirilecek olan konferans, sunum ve panellerle devam edecek.