Sempozyumda Kadın Doğumda Güncel Konular Ele Alındı 1248 defa okundu

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı tarafından, 1997 yılından beri 2 yılda bir yapılan Malatyalı Öğretim Üyeleri Kadın Doğum Günleri'ni bu yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kadın Doğum Günleri Klinik Uygulamalar formatı ile devam ettirdi. Amaç olarak; Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere, tüm Türkiye'de görev yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, aile hekimleri ve pratisyen hekimlerin yararlanabileceği içerik ile güncel konulara tıbbi, etik ve hukuksal açıdan yaklaşımı tartışmak ve bu konularda kanıta dayalı tıp verilerini aktarmak hedefleniyor.
           Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan toplantıya ulusal ve uluslar arası düzeyde katılım oldu.

İnönü Üniversitesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Kadın Doğum Günleri adı altında 1988 yılında başladığımız ve  çok değerli hocalarımın katkıları ile bugünlere getirdiğimiz toplantımızın amacı, Malatyalı olup, Malatya'da yaşamayan alanında tecrübeli ve uzman kadın doğum uzmanlarını bir araya  getirerek, genç kadın doğum uzmanlarıyla  bilgi paylaşımını sağlamaktır. Bunu başardığımız gibi bundan çokta  keyif aldık. Bu süreç içerisinde ulusal ve uluslararası katılımların da olduğu toplantılarımızın  artık bölgesel bir niteliğe ulaştığını gördük. Buradan yola çıkarak aldığımız ortak bir kararla bu toplantılarımızın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kadın Doğum Günleri adı  altında yapılmasına karar verdik. Çünkü ekonomik gidişat gösteriyor ki özellikle bu yöredeki kadın doğum hekimlerimiz, üniversitede çalışan akademisyenlerimiz, devlet kurumları ile özel sektörde çalışan arkadaşlarımız artık batıda yapılan büyük kongrelere çok rahat bir şekilde katılamayacaklar. Bunun ilk işaretlerini bu yıl içerisinde yapılan toplantılarda gördük. Böylece bölgesel yapılan toplantılara katılımların daha kolay olabileceği düşüncesine vardık. Bu doğrultuda başarılı bir şekilde devam eden ve şimdiki toplantımızın ilimizde olması bizleri son derece mutlu etmiştir."

Toplantının onur konuğu Dr. İsmet Turan ise yaptığı konuşmasında şunları ifade etti: Bundan 15 yıl önce kurmuş olduğum  Türk Alman Jinekologlar Derneği'nin Antalya'daki kongresinde hemşerim Prof. Dr. Recai Papuççu'ya  memleketim Maltaya'da mesleki bir sempozyum yapmak istediğimi belirttim. Oda bana Malatya'da bulunan sayın Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı'yı tavsiye etti. Sayın Kafkaslı ile bu konudaki çalışmalarımızla ilgili yaptığımız görüşmelerden sonra Malatya Kadın Doğum toplantılarına  karar verdik. İşte ta o zaman Antalya'da kararlaştırdığımız bu fikir Ayşe hanımın gayretleri ile büyümüş gelişmiş ve gördüğümüz gibi bugün Doğu ve Güneydoğuya açılım yapmış ve iki gün süren bir kongre haline gelmiştir. 15 yıl öncesinden başlayan ve bu günlerde başarılı bir kongre haline gelen bu toplantının verimli geçeceğine inancımın tam olduğunu söylemek isterim."

Yapılan toplantının başarılı geçmesini dileyerek konuşmasına başlayan Tıp Fakültesi Dekan  Vekili Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise yaptığı konuşmada Tıp Fakültesinin çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Modern bir hastane ortamında çok başarılı çalışmaların gerçekleştirildiğine ve uluslararası anlamda ciddi gelişmelerin kaydedildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Kızılay, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak çok önemli ve geniş kapsamlı kongrelere ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Bölgesel toplantılarda sorunların ve çözümlerin ortak yada benzer olması nedeniyle kaynak ve güçlerin birleştirilmesi anlamında oldukça önem taşıdığını belirten Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Süheyla Ünal, bu ve benzeri toplantıların kurumlar arası iş birliği ve dayanışma, dostluk ve sinerji gibi çok önemli çıktıları bulunmaktadır. Bu nedenle bu ve benzeri toplantıların sürekliliğinin sağlanması dileğiyle toplantının başarılı geçmesini  diliyorum şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından iki gün sürecek olan ve kadın doğumda güncel konuların ele alınacağı, Doğu ve Güneydoğu Kadın Doğum Günleri toplantısının ilk oturumuna geçildi.