Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Finalistleri Belli Oldu 1155 defa okundu

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Üniversitemiz sahipliğinde sona erdi.

TÜBİTAK-BİDEB tarafından düzenlenen, üniversitemizin koordinatörlüğünü üstlendiği Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'nda dereceye giren öğrenciler düzenlenen törenle ödüllerini aldılar. Yarışmaya başvuran 279 proje arasından sergilenmeye hak kazanan 77 proje, 23-25 mart tarihleri arasında Kongre ve Kültür Merkezimizde sergilenmişti.

Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Malatya, Mardin, Şanlıurfa ve Tunceli illerindeki ortaöğretim kurumu öğrencilerinin katıldığı TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasına katılan 77 proje içerisinde 13 proje birinci olarak belirlendi.

Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, aynı zamanda rektör yardımcısı olan TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İlhan İçen ile davetliler, yarışmaya katılan öğrenci ve danışman öğretmenleri katıldılar.

Törende ilk konuşmayı yapan TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İlhan İçen, Bilim Şenliği'ne 9 ilden toplam 279 projenin katıldığını, ancak bunlardan 77 tanesinin sergilenmeye değer görüldüğünü belirterek, bu yıl ilginin arttığını söyledi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, bölge yarışmasına projesi kabul edilen her öğrencinin başarılı olduğunu belirterek, dereceye girmeyenlerin üzülmemesini istedi. Rektör Prof. Dr. Çelik konuşmasında şunları ifade etti: "Önemli olan böyle bir aktiviteye iştirak etmiş olmaktır. 279 proje içerisinde projenizin olması bile başlı başına bir başarıdır. Böyle bir etkinliği öğrencilik yıllarında yaşamış olmanız en büyük başarıdır. Ülkemiz ve  geleceğimiz için yararlı insanlar olarak yetişmeniz bizim için en önemli olaydır. Özellikle bu yarışmanın üniversitemizde gerçekleşmiş olması bizler için ayrı bir mutluluk tablosudur. Göstermiş olduğunuz başarıdan dolayı hepinizi tebrik ediyorum."

26 Mart'ta düzenlenen ödül töreniyle jürinin 77 proje arasından ödüle layık bulduğu proje sahiplerine ödülleri verildi. Ödüle layık görülen 13 proje Ankara finallerine gitmeye hak kazanırken öğrencilerin ve danışmanlarının sevinci görülmeye değerdi.

Finale kalarak Ankara'daki yarışmaya katılacak olan projeler şu şekilde oluştu; Biyoloji dalında (Elazığ Hıdır Sever Lisesi ve Elazığ Kaya Karakaya Fen Lisesi), Coğrafya dalında (Malatya Bilim ve Sanat Merkezi ve Elazığ Özel Yavuz Selim Lisesi), Fizik dalında, (Diyarbakır Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi), Kimya dalında, ( Tunceli Özel Munzur Fen Lisesi ve Elazığ Özel Yavuz Selim Lisesi), Matematik dalında, (Adıyaman Fatih Anadolu Lisesi, Malatya Fen Lisesi ve Şanlıurfa Fen Lisesi), Sosyoloji dalında, (Diyarbakır Sezai Karakoç Anadolu Lisesi ve Şanlıurfa Özel Tevhide Hatun Lisesi) ve Tarih dalında (Malatya Bilim ve Sanat Merkezi)