14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı 889 defa okundu

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, Malatya Tabipler Odası ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenledikleri program ile 14 Mart Tıp Bayramı kutlandı.

İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen program Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Ülkemizde Tıp alanındaki gelişmeler ve hekimlerin karşılaştığı sorunlar ve sağlık alanındaki iyileşmelerin ağırlıkta ele alındığı  programın ilk konuşmasını Malatya Tabip Odası Başkanı Op.Dr. Mustafa Eroğlu yaptı. Op.  Dr. Eroğlu, sağlık alanında çıkarılan yasa ve yönergelere alt zemin olarak bütün mesele doktor ve sağlık çalışanlarının maaşıymış gibi topluma yansıtılan, ve toplum önünde küçük düşürülen bu mesleğin insanlarının bunu hak etmediklerini düşünüyorum. Tıp  camiasının birbirine hoşgörü ile yaklaşan, Tıp mesleğini en ileri bilgi ve teknoloji ile donatan, hekim ve hekim dışı sağlık çalışanlarının gerekli saygınlığa ulaştığı ve hak ettiği yerde oturan insanlar olmaları temennimizdir şeklinde konuştu.

Konuşmasına ilimizin sağlık alanındaki gelişmelerini anlatarak başlayan Sağlık İl Müdür Vekili Dr. Kemal Şener şunları söyledi: "Sağlıkta dönüşüm sürecinde ilimizin aile hekimliği sistemine geçmesi için sağlık müdürlüğü olarak tüm hazırlıklarımızı bitirmiş olup, 12 Temmuz 2010 tarihinde aile hekimliği uygulamasına geçmeyi beklemekteyiz. Tam gün yasasının uygulamaya konulmasıyla hekimlerimiz hastane ve özel işyerleri arasında kalmayıp daha rahat ve hekimlik onuruna yaraşır, özlük haklarının daha iyi olduğu çalışma şartlarına kavuşacaklardır."

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki  gelişmeleri anlatan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir ise konuşmasını şöyle sürdürdü: "1990 yılında Malatya Devlet Hastanesinin yanında bulunan bir doğum hanede ve barakalardan yapılı bir bina içerisinde biz hasta hizmeti vermeye başladık. Bugün ise ülkemizin en modern Tıp Fakültesi olan Turgut Özal Tıp Merkezinde hizmet  vermekteyiz. Hekimlerimizin özverili çalışmaları sonucu hastanemiz adına yakışır bir şekilde  sadece ülkemizde değil yurt dışındada adından söz ettirir hale geldi. Hastanemizde gerçekleştirilen karaciğer, göz kornea, kemik iliği naklinin yanı sıra  Turgut Özal Tıp Merkezinin her alanda nakil gerçekleştirilebilen bir merkez haline gelebilmesi için büyük gayretler sarf ediliyor. Hemen hemen her alanda ciddi çalışmaların sergilendiği hastanemizdeki gelişmeler bu yönde iken Tıp Fakültemizde öğrenim gören öğrencilerimiz ise  TUS sınavlarında kaydettikleri  başarılarıyla ayrıca bizleri sevindiriyorlar. Tabi bütün bu gelişmelerin temelinde hekimlerimizin büyük emekleri var. Onlara teşekkürlerimi sunuyor 14 Mart Tıp Bayramının hepimize kutlu olmasını diliyorum."

Bayramların barış günleri olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan  Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, gerek dini, gerek resmi, gerekse mesleki bayramlarımızda temel bir öğe vardır. Oda kırgınlıkların, küskünlüklerin ortadan kalktığıdır. Dolayısıyla bayramlar barış günleri olarak kültürümüzde yer edinmiştir. O açıdan hiçbir zaman kültürümüzde bayramlar matem günleri olarak algılanmamıştır. Bu tür günlerde barış, kardeşlik ve sevginin yer aldığı olumlu tabloların çizilmesi gerektiği kanısındayım. Şüphesiz sorunlarımız yok mu? Her mesleğin sorunları var. Zaman içerisinde gerçekleştirilen değişik programlarda işin bu yönüne de estetik olarak değinilecektir. Ancak sizlere şunu söylemek istiyorum. Ülkemiz hiç de geriye gitmemektedir. Tıp ve sağlık alanında eksikliklerimize rağmen geldiğimiz yer o kadarda kötü değildir. İşte bakın; bundan önceki dönemlerde sağlıkla ilgilenen değişik sivil toplum örgütleri yada Sağlık İl Müdürlüğü bir araya gelemiyordu. Herkes ayrı kutlama programları yapıyordu. Bu gün ise hep beraberiz. Arkadaşlar bir ülkenin sağlık alanında Sağlık Bakanlığı'nın ayrı, üniversitelerin ayrı, özel sektörün ayrı politikaları olmaz. Toplumuna iyi bir sağlık hizmeti sunmak isteyen bir ülkenin, sağlık alanında ulusal bir politikası olur.Her kurum kendi üzerine düşen görevi, fonksiyonu yerine getirmeye çalışır. Genelde biz reaksiyonel bir toplumuz. En iyi bir meselenin olumlu yönleri ile meşgul olmaktan ziyade o meselenin küçük ama olumsuz öğelerini ön plana çıkarmak için gayret sarf ettiğimiz oluyor. Mutlaka eksikliklerimiz olacaktır. Önemli olan bu eksiklikleri makul yaklaşımlarla çözüme kavuşturmaktır. Ülkemizin sağlık sektörünün sosyal problemlerini çözmek ve ekonomik problemlerini halletmek için gayret sarf etmemiz gerekir. Hekimlik mesleği fedakarlık  gerektiren bir meslektir. Kendisini sürekli yenilemeyi gerektiren bir alandır. Bunu da milletimiz takdir etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin Tıp Bayramını kutluyorum şeklinde konuştu.

Malatya Milletvekillerinden Öznur Çalık ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bizler barışı ve kardeşliği bayram tadında bayramlarda yaşamalıyız. Ortaklaşa düzenlediğiniz bu programla bizlere yaşattığınız bu bayram için hepinize teşekkür ederim. Gönül ister ki her konuda toz pembe tablolar çizelim. Ama hepimiz biliyoruz ki elimizde sihirli bir değnek yok. Mutlaka yaptığımız bazı iyileştirmelerde çeşitli sıkıntılar çıkabiliyor. Biz sağlıkta dönüşüm programını organize ederken hastaneleri birleştirirken yada yeşil kartlı hastalar ve diğerlerine eczanelerden serbest ilaç almalarını sağlarken mutlaka bütün kesimleri düşünmek zorundaydık. Ve cümlenin öznesini insan olarak belirlemek zorundaydık. Doktorlarında cümlenin öznesine insanı koyduklarını çok iyi biliyoruz. Doktorlarımız yaşamalı ve bizlerde onları sonuna kadar yaşatmalıyız. Çünkü sizler varsanız bizlerde varız diyorum ve hepinizin tıp bayramını kutluyorum."

Yapılan konuşmaların ardından Tıp Bayramı kutlama programı Güzel sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Okutmanlarından Orçun  Akgün'ün seslendirdiği ve Ertuğrul Erhan'nın keman, Gökhan Koç'un piyano ile eşlik ettiği müzik dinletisiyle sona erdi.