Mehmet Akif`in Günümüz İnsanına Mesajları ve İstiklâl Marşımız 912 defa okundu

İstiklâl Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif'i Anma Günü dolayısıyla düzenlenen " Mehmet Akif'in Günümüz İnsanına Mesajları ve İstiklâl Marşımız" başlıklı panel yoğun bir katılımla Hoca Ahmet Yesevi Salonunda gerçekleştirildi.
         Panelin yöneticiliğini üstlenen Doç. Dr. Kazım Yoldaş'ın,  Mehmet Akif ve İstiklâl Marşımız temelinde kısa bir açılış konuşması yapması ve panelistleri kürsüye davet etmesiyle başlayan panele Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan İçen, fakülte dekanları ve bölüm başkanlarımız ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldılar.
        Panelin ilk konuşmacısı, " Akif'te Toplumsal Duyarlılık" başlıklı sunumuyla Yrd. Doç. Dr. İlhan Erdem'di. Akif'in toplumun ve devletin sıkıntılarını kendisine sıkıntı ettiğini ve kendi geleceğiyle toplumun ve devletin geleceğini bir gören bir anlayışa sahip olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Yrd. Doç. Dr. İlhan Erdem, Akif'in kendisine ülkenin geleceği, devletin bekası ve toplumun yapısından oluşan üç ana düşünce damarı seçtiğini ve çalışmalarını bu yolda ilerlettiğini aktardı. Akif'in, ahlâk temelli anlam evreniyle devletin yıkılışını engelleme yönünde çabalar sarfettiğini ve bu çabaların da başında toplumun bozulan yapısının yeniden inşasının geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. İlhan Erdem, kültürel kodlardan gelmiş ve tarihle beslenen bu inşacı kimliğin Türk toplumuna çok şeyler kazandırdığını aktardı.
         Mehmet Akif'in, halkın fıkra ve hicivlerini divan şiirleriyle bütünleştirerek aruz vezninde verdiği eserlerin önemine değinen Yrd. Doç. Dr. İlhan Erdem'in konuşmasının ardından "İstiklâl Marşı'nın Günümüze Yansıması" başlıklı sunumuyla söz alan Yrd. Doç. Dr. Ramazan Çiftlikçi ise Mehmet Akif'in yaşamını üç döneme ayırarak her dönemini tek tek inceleyerek dinleyicilere bütünlüklü bir Mehmet Akif portresi sundu. Heyecanlı ve kendini oldukça iyi yetiştirmiş bir münevver kimliğiyle devletin ve toplumun içine düştüğü dar boğazdan sıyrılmasının çarelerini arayan, mücadele ve arayış insanı Mehmet Akif'in, imanlı, vicdanlı, edepli ve liyakatli fertlerden oluşan bir toplum yapısı düşüncesiyle hareket ettiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ramazan Çiftlikçi, Mehmet Akif'in erdem timsali hayatının tüm gençlere örnek teşkil etmesi gerektiğini aktardı. Yetiştiği dönemin toplumsal ve edebi ortamı içerisinde Akif'in durduğu yeri ayrıntılarıyla ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ramazan Çiftlikçi, Akif'in marifet ve fazilet sahibi, ümitli ve iradeli nesiller yetişmesi yönünde çalıştığını ve bu çalışmanın en büyük göstergelerinden birisi olan İstiklâl Marşımızın da yeni nesle ve günümüz insanına bir çok şeyi anlatabilecek güçte olduğunu dile getirdi.
        " Akif ve Türk Gençliği" başlıklı konuşmasıyla söz alan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Meryem Karaağaç ise konuşmasında Akif'in merhamet, fazilet, vatan sevgisi, vicdanlı ve marifetli fertler yetişmesi temelinde toplanan düşüncelerinin bugünün gençliğine çok büyük bir yol gösterici nitelik arzettiğini, bu bilinçle hareket edildiği takdirde günümüzde de toplumun yaşadığı birçok sıkıntının aşılabileceğini kaydetti.