Mehmet Akif Ersoy ve Fikirleri 3812 defa okundu

İnönü Üniversitesi Türkçe Topluluğu ile Türkeli Düşünce ve Araştırmalar Topluluğu'nun düzenlediği "Ölümünün 80'inci Yılında Mehmet Akif Ersoy ve Fikirleri" başlıklı konferans yapıldı.

Hoca Ahmet Yesevî Konferans Salonundaki programa Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Cemal Koyunoğlu, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Mustafa Bulut tarafından Milli Şairimiz M. Akif Ersoy'un ruhuna Kur'an-ı Kerim okundu.

Ardından konferansını vermek üzere İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Uzunoğlu kürsüye davet edildi.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u anlatmanın zor olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Öğr. Gör. Uzunoğlu, "Onu anlamak için sadece şiirlerini okumak değil onun gibi düşünmek, tefekkür etmek ve onun gibi yaşamak gerekir. Akif, dâhili ve harici düşmanlarının hiç bitmediği Osmanlı İmparatorluğunun en zor, en meşakkatli ve en zayıf dönemini yaşayandır. Akif, haçlıların tüm güçleriyle ülkemizin üstüne geldiği dönemi gören kişidir. Son derece mükemmel ve güzel bir ahlaka sahip olan Mehmet Akif Ersoy vatanperver, insanlara iyiliği emreden, kötülükten alıkoyan ve örnek alınması gereken bir kişiliktir. Haksızlık karşısında susmayan, her zaman ve her yerde vatan sevgisiyle yaşayan Akif, milletine İstiklâl Marşı ile seslenen ve armağan eden büyük bir şairdir. Milli Marşı yazan Akif, ihtiyacı olmasına rağmen kendisine teklif edilen ödülü kabul etmeyecek kadar onurlu, israfı, tembelliği ve laubaliliği sevmeyen dürüst ve aynı zamanda bir gönül adamıdır." dedi.

Asil ve onurlu bir yapıya sahip Türk milletinin son zamanlarda yeni bir Milli Mücadele içerisinde olduğuna dikkat çeken Öğr. Gör. Uzunoğlu, emperyalizmin yine aynı oyunlar peşinde olduğunu ancak anaların helal sütle emzirdiği bu milletin mayasında ihanetin olmadığını her seferinde kanıtladığını ifade etti.

Günün birlik günü olduğunu, Mehmet Akif gibi inanan insanlar oldukça da hiçbir gücün oyunlarının tutmayacağını belirten Öğr. Gör. Uzunoğlu, Mehmet Akif'in "Allah bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın." sözüyle konferansını tamamladı.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay tarafından Öğr. Gör. İbrahim Uzunoğlu'na plaket verildi.