Çalıştayda Süt ve Süt Ürünleri Projeleri Ele Alındı 1424 defa okundu

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından "Süt ve Süt Ürünleri Projeleri Çalıştayı" yapıldı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen çalıştaya, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Hayaloğlu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, Malatya Tarım İl Müdürü Abdülmecit Yaşa, Fırat Kalkınma Ajansı uzmanları, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Çalıştayın, üniversite-sanayi işbirliğinin bir parçası olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Kızılay, "Üniversitemizde alanında uzman güçlü bir insan kaynağımız var. Tek eksiğimiz sektörün bu kaynağın farkında olmamasıdır." dedi.

Süt ve süt ürünleri hususunda akademisyenlerin bireysel çabalarıyla bir takım çalışmalar yaptığını belirten Rektör Prof. Dr. Kızılay, "Bundan sonraki hedefimiz üniversitemizin imkânlarını toplumun ilgili katmanlarıyla buluşturmaktır. Bizler bu katmanların bir araya gelmesinde köprü görevi göreceğiz. Malatya süt ve süt ürünleri konusunda ülkemizin önemli şehirlerinden bir tanesidir. Malatya tarım ve aynı zamanda tarıma dayalı bir sanayi kentidir. Her ne kadar sanayi öncelikli gelişmeler olsa da ilimizde hayvancılık ve tarım da önemli bir yer tutmaktadır. Süt ve süt ürünleri konusunda kaliteli işlerin yapılabilmesi için alnında uzman insanların donanımlı laboratuvarlarda çalışması gerekir. Bu tür çalışmaların kapsamlı yapılabileceği yerler üniversitelerdir. Olaya buradan bakarsak İnönü Üniversitesi ile işbirliği yapmak daha faydalı olacaktır. Bu konuda ihtiyaç duyulan teknolojik ve bilimsel çalışmaların yapılması ve ilgili laboratuvarların kurulması noktasında üniversite olarak gerekli adımların atılması için gayret göstereceğiz."

Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği bölümünde önemli işlerin yapıldığını, bunların arasında süt ve süt ürünleri ile ilgili çalışmaların da olduğunu belirten Mühendislik Fakültesi Dekanı Adnan Hayaloğlu, "Bölümümüzde yaklaşık  60 uluslararası yayın, 40 civarında ise uluslararası tebliğ sunumu olduğunu biliyoruz. Söz konusu meselelerde şehirdeki ilgili üretici firmalarla daha çok işbirliği içerisinde olmalıyız. Üniversite-sanayi işbirliği hususunda Sayın Rektörümüzün önemli gayretleri var ve bu bizleri heyecanlandırmaktadır." dedi.

Konuşmaların ardından süt, süt ürünleri, laboratuvar ve projeler hakkında alanında uzman akademisyenler tarafından bilgiler verildi.

Çalıştayın sonunda açıklanan sonuç bildirgesinde şu bilgilere yer verildi:

Çalıştaya katılan paydaşlar, Mühendislik Fakültesi bünyesinde Akredite Süt Analiz Laboratuvarının kurulmasının gerekli olduğuna, süt toplama merkezlerinin kurulmasının ve soğuk zincir koşullarının sağlanmasının gerekliliğine, süt analiz laboratuvarı ile birlikte yem analiz laboratuvarının da dâhil edilmesine, çiftçilere eğitim verilmesine ve hazırlanan projenin Fırat Kalkınma Ajansı'na sunulmasına karar verilmiştir.