Yönetmen Mesut Uçakan'dan İNÜHABER ve Radyo Kampüse Ziyaret 1155 defa okundu

Yönetmen, Senarist ve Yapımcı Mesut Uçakan, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren İNÜHABER Merkezi ve Radyo Kampüsü ziyaret etti.

Radyo Kampüste "Kampüs Öğreniyor" adlı programa konuk olan Uçakan, günümüz sinema dünyasıyla kendi dönemlerindeki sinema dünyasını karşılaştırarak çektiği sinema, dizi ve belgesel çekim teknikleri hakkında bilgiler verdi.

Uçakan, çekim yaptığı dönemlerdeki anılarına değinerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Birlik Vakfı Malatya Şube Başkanı Sadi Ergül'ün de eşlik ettiği ziyarette, Uçakan, İNÜHABER Merkezinde görev alan öğrencilerle de bir araya gelerek sektörle ilgili önerilerde bulundu.

İletişim Fakültesinde, fakültenin çalışmaları hakkında  bilgi alan Uçakan, amaçlarının iletişim fakültelerinden mezun olan öğrencilerin daha kaliteli bir şekilde yetişmelerini sağlamak olduğunu belirtti.

Yetiştirecekleri kameraman ve senaristlerin sektöre katkı sağlamasıyla Türk sinemasının daha iyi yerlere geleceğini ifade eden Uçakan, "Fakültelerin daha iyi olabilmesi için altyapı şart çünkü teori tek başına yeterli değil. Teoride bir şeyi elli defa söyleyebilirsiniz. Altyapıda kamerayı vereceksiniz hadi bakalım çek diyeceksiniz.  Bunu yaparken kameraman bir ekiple, ekip ruhu içerisinde çalışacak. O bile bizim açımızdan bir amatör sayılır çünkü asıl çalışma sektörde bizzat bir çalışmanın içine girmekle olur" diye konuştu.

-Eskiden hem alaylı hem de mektepli öğrenime önem verilirdi-

Uçakan, kendi dönemlerinde kısa film çekimlerine daha fazla önem verildiğine değinerek, şöyle konuştu: " Biz hem alaylı hem mektepli öğrenime önem vermiş iki alanda da büyük olmayı çabalayan bir sancı içerisindeydik. Şimdiki neslin buna aldırdığı yok. Planlamaya, çekim ölçeklerine, hareket bağlantılarına, kameranın titreyip titrememesine hiç önem vermiyorlar. Parasını buluyor, oyuncuları arkadaşlarından seçiyor ve kısa filmini çekiyor. Bu tekniği uzun metrajlı filmlerde de kullananlar var. Yüz film çekiliyorsa bunun doksanı deneme amaçlı olduğu için çöpe gidiyor."

İyi bir yönetmenin aynı zamanda iyi bir senarist  olduğunu kaydeden Uçakan, film kurgusunu bilmeyen bir senaristin senaryo yazamayacağını ifade etti.

Uçakan, iyi bir yönetmenin aynı zamanda çok iyi bir görüntü yönetmeni olması gerektiğini dile getirerek, "Çünkü ölçekleri, açıları bilmediği zaman yapamaz. Bir yönetmen çok iyi bir müzisyen olmalı. Aksi taktirde müzisyenle konuşurken müzik cümlelerini tarif edemez. Aynı zamanda bir yönetmen çok iyi bir kurgu operatörü olmak zorunda ve çok iyi bir şair olmak zorunda" dedi.

Bir yönetmenin ben çok iyi bir yönetmenim demesinin büyük bir cesaret ve seviye kaybı olduğunu belirten Uçakan, " Asıl yönetmeni gördüğü için böyle bir şey söylemeye cesaret edemez. Çünkü sinema ve televizyon olayının işleme biçimini, karelerin projeksiyonla perdeye yansımasını ve orada oluşan hayali sorguladığınız zaman müthiş şekilde hayatın ve yaratılışın sırrını veren olaylarla karşılaşıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Ziyarette, İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlhan Erdem, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Babacan, Yrd. Doç. Dr. Hasan Topbaş, İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ebru Gülbuğ Erol, Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Akyol, Yrd. Doç. Dr. Fatma Nisan da yer aldı.