Malatya`da Şarka Hastalığı Yok 1365 defa okundu

Kayısı ağaçlarında kurumaya neden olan şarka virüsü, düzenlenen bir panel ile ele alındı.
İnönü Üniversitesi'nin organizesi ile Belediye Konferans Salonu'nda 26 Şubat Cuma günü gerçekleştirilen, "Kayısı ağaçlarında şarka hastalığı ve korunma yolları" konulu panele konuşmacı olarak, Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Kadriye Çağlayan, Doç. Dr. Çiğdem Ulubaş, Doç. Dr. Sedat Serçe ve Malatya İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma katıldı.
        Malatya'nın dünyaca ünlü kayısı ağaçlarında kurumaya neden olan şarka virüsü ile ilgili düzenlenen panel öncesi bir konuşma yapan İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Doç Dr. B. Murat Asma şunları söyledi: "Bilindiği üzere dünyanın en kaliteli ve en güzel kayısıları Malatya'da üretilmektedir. Ülkemizi ve Malatya'yı dünyaya tanıtan bu ürüne vefa borcunu ödemek için Malatyalı çok şey yapmıştır. Bugün kayısının ihracat, tanıtım ve  pazarlaması başta olmak üzere bir çok sorunu vardır. Ama bunların hiç  biri çözümsüz değildir. Bugün Avrupa'nın bir çok  kayısı üretim alanlarında  ciddi sıkıntılara yol açan şarka hastalığı ve tehlikeleri üzerinde duracağız. İlimizde şarka hastalığının olmadığını biliyoruz. Ancak böylesine tehlikeli bir hastalığın ileriki zamanlarda karşımıza çıkmayacağını taahhüt edemeyiz. O yüzden  şimdiden almamız gereken tedbirleri alanında uzman hocalarımızla ele alarak hem sizleri hem kamuoyunu bilgilendirmeye çalışacağız."

Kayısı ağaçlarında şarka hastalığı ve korunma yolları konulu panele başkanlık yapan Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Çağlayan ise panel öncesi yaptığı konuşmada Şarka hastalığının ortaya çıktığı ilk yılları özetleyerek şunları söyledi: "Şarka virüsü hastalığı ilk kez 1918 yılında Bulgaristan'da erik ağaçlarında görülmüştür. Hastalık etmeninin bir virüs olduğu ise 1932 yılında kanıtlanmıştır. Bu hastalık nedeniyle başta Balkan ülkeleri olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde milyonlarca kayısı, erik ve şeftali ağacı sökülmüştür. Şarka virüsü için henüz bir çözüm bulunamamıştır. Malatya'da ise yapılan bir çok testlerde bu hastalığa  rastlanılmamıştır. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim.Ülkemizde ise Marmara bölgesinde Şarka  virüsü görülmüştür. Virüsün ithal edilen fidanlardan kaynaklandığını düşünüyoruz. Onun için henüz çaresi olmayan bu virüsün Malatya'ya gelmemesi için ancak önlemler alınabilir. Dışarıdan ithal edilen fidanların kesinlikle sağlıklı olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Genellikle sert çekirdekli meyve türlerinde rastlanılan virüs meyve ve çekirdek üzerinde benekli bir görüntü oluştururken şekil bozukluğuna da neden oluyor.  Sizlerden özellikle istediğimiz sağlıklı ürün olup olmadığını bilmediğiniz ve ithal olan fidanlar konusunda duyarlı olmanızdır."

Yapılan konuşmaların ardından  Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Çağlayan başkanlığında yapılan panele konuşmacı olarak Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Çiğdem Ulubaş, Yrd. Doç. Dr. Mona Gazel ve Doç. Dr. Sedat Serçe ile İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Murat Asma konuşmacı olarak katılarak Şarka Hastalığı konusunda bilgiler verdiler.