Geçmişten Günümüze Malatya Kent, Kültür ve Kimlik Uluslararası Sempozyumu Yapıldı 1339 defa okundu

Malatya Valiliği, T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "Geçmişten Günümüze Malatya Kent, Kültür ve Kimlik Uluslararası Sempozyumu" yapıldı.

Ramada Plaza Malatya Altın Kayısı Oteli'nde gerçekleştirilen etkinliğin açılış programına, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Rektör Vekili Prof. Dr. Davut Özbağ, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan Sempozyum, protokol konuşmalarıyla devam etti.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Malatya isminin tarihi kadar uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, Malatya'nın, anlamı bakımından bu coğrafyanın sahip olduğu zirai zenginliği hatırlattığını, pek çok ilim adamının yetiştiği şehzadeler şehri olduğunu vurguladı.

Malatya'nın, coğrafi konumu itibariyle dünyanın gözbebeği, Anadolu'nun kuzeyden güneyine, doğusundan batısına ana geçiş yollarının tam da kesişme noktasında kritik bir konumda bulunduğunu ifade eden Rektör Vekili Prof. Dr. Davut Özbağ, Malatya'nın bu kritik konumunun, insanlık tarihi boyunca Malatya'yı çok önemli kıldığını ve her zaman dikkatleri üzerine çektiğini söyledi.

Düzenlenen Sempozyumun önemine dikkat çeken Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya'nın kent, kültür ve kimlik değerlerinin tarihsel boyutlarıyla bilim adamları tarafından ele alınmasının kendilerine ayrı bir vizyon katacağına vurgu yaptı.

Tarihten bugüne birçok kültürü bir arada barındıran Malatya'nın ayrı bir değeri olduğunu belirten Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, "Bilim adamlarımızın önemli katkılarıyla, ekolojik aidiyeti ve biyososyolojik dengesiyle yeniden bir kent üretimi için pilot şehir olarak seçtikleri ilimizde düzenlenen bu sempozyum ile Malatya'ya kendi kimliğini yeniden kazandıracaklarını düşünüyorum." dedi.

Medeniyetin doğduğu bir şehir olan Malatya'nın, onlarca kültürü bir arada barındıran müstesna bir kent olduğunu söyleyen Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya'nın sadece bir kayısı kenti değil, daha birçok alanda, ulusal ve uluslararası arenada tanınması gereken bir kent konumunda olduğunu vurguladı.

21'inci yüzyılda uluslararası platformlarda, sahip oldukları değerler açısından ülkeler kadar şehirlerinde önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, medeniyetlerin şehirlerde geliştiğini, Malatya'nın da sahip olduğu değerler açısından bu manada önde gelen şehirlerden biri olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmalardan sonra Sempozyumun açılış paneline geçildi. Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan'ın oturum başkanlığını yaptığı panelde konuşmacı akademisyenler tarafından Türkiye Cumhuriyeti 8'inci Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal, Siyasal Yaşamı ve Malatya'nın Özallı Yılları konularında sunum yapıldı.

İki gün süren Sempozyumun birinci günü oturumları Ramada Plaza Malatya Altın Kayısı Otel'de, ikinci günü etkinliği ise İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 25 oturumun gerçekleştirildiği Sempozyumda, çok sayıda akademisyen ve konuşmacı tarafından değişik başlıklar altında sunumların yapıldığı ve toplam 88 bildirinin sunulduğu kaydedildi.