Uluslararası Arapça Çalıştayı 1432 defa okundu

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin organize ettiği Uluslararası Arapça Çalıştayı iki gün sürdü. 3 Ekim 2015 Cumartesi günü İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki açılış töreniyle başlayan ve ilk gün oturumlarıyla devam eden Çalıştay'ın ikinci gün oturumları ise Kalegöl Otel'de yapıldı.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki açılış törenine Rektör Vekili Prof. Dr. Davut Özbağ, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, Malatya Müftüsü Ümit Çimen, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda bilim adamı ile öğrenciler katıldı.

Açılış töreninde konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Davut Özbağ, "Müslüman bir toplum olmamız, yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in Arapça inzal olmuş olması, dinini öğrenmek ve yaşamak isteyen toplumumuzun da Arapçaya olan ilgisini her geçen gün artırmaktadır. Ayrıca İslam dünyasıyla sürekli olarak iletişim halinde olmamız, İslam coğrafyasında Arapçanın çok yaygın kullanılması da bu alanla ilgilenen her bireyin Arapçayı öğrenmesini zorunlu kılmaktadır. Özellikle son yıllarda ülkemizde yaşanan sosyal ve siyasal gelişmeler Arapçanın öğrenilmesini daha zaruri hale getirmiştir." dedi. Prof. Dr. Özbağ, "Uluslararası Arapça Çalıştayı'nın düzenlenmesinde emeği geçen herkese Üniversitemiz adına hoş geldiniz diyor ve Çalıştay'ın hayırlara vesile olmasını diliyorum." diyerek, sözlerini sonlandırdı.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, programın asıl amacının Arapça öğrenmek İsteyen öğrencilere yardımcı olmak, onları Arapça öğrenme konusunda motive etmek olduğunu söyledi. Arapçanın su kadar, hava kadar önemli olduğunu, Arapçanın Kur'an dili olduğunu belirten Prof. Dr. Karaman, "Arap dilinin daha iyi ve daha hızlı öğretilmesi için güzel kararlar alınacağını ümit ediyorum, Fakültemiz öğrenci ve öğretim üyeleri, bu kararları ve çalışmaları en iyi şekilde değerlendireceklerdir." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen, yaptığı konuşmada, Çalıştay'ın hayırlı ve başarılı olmasını dilerken, gündemimizi işgal eden terör olaylarının son bulmasını ve renkli güzel günlerin yeniden gelmesini temenni ettiğini söyledi.

Arap Dili ve Belâgati Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sabri Türkmen ise, İlahiyat Fakültemizin "Arapça Öğretme ve Öğrenme Teknikleri" başlığı altında hazırlamış olduğu Arapça Çalıştayı'na destek veren Rektörümüz, Dekanımız ve tüm personelimize teşekkürlerimi sunarım, dedi.

Daha sonra "Neden Arapça?" konulu panele geçildi. Dr. İbrahim Halelşâh'ın yönettiği panelde, Dr. Khaled Abuamsha ve Dr. Hedaya İbrahim konuştu.

Panelin ardından İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi'ne kitap bağışlayan toplam 7 kişiye "Teşekkür Belgesi" verildi. Bağış sahipleri veya yakınları, Teşekkür Belgelerini, Prof. Dr. Davut Özbağ'dan aldılar.

İlk gün oturumları İlahiyat Fakültesi salonlarında yapılırken, ikinci gün oturumları Kalegöl Otel'de gerçekleştirildi. Bir panelin yanı sıra değerlendirme toplantısının da içinde yer aldığı toplam 5 oturum yapıldı. Yurt içinden ve yurt dışından toplam 25 bilim adamının davet edildiği Çalıştay'ın çok verimli geçtiği, buradan çıkan sonuçların İlahiyat Fakültesindeki Arapça öğretimine çok olumlu katkılar sağlayacağı kaydedildi.