Ana Sayfa / Haber
Prof. Dr. Asma Kayısının Farklı Renklerini ve Yeni Çeşitlerini Anlattı 1081 defa okundu    

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından "Kayısıda Farklı Renkler Yeni Çeşitler" başlıklı konferans verildi.

Hoca Ahmet Yesevî Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma'nın verdiği konferansa öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Ülkemizin biyoçeşitlilik ve ekolojik zenginlik bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayram Murat Asma, "Üç kıtanın kesişme noktasında yer alan Türkiye, sahip olduğu bu potansiyele bağlı olarak çok sayıdaki tarımsal üründe dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almaktadır. Kayısı, Anadolu'da yetiştirilen kadim meyve türleri arasında yer alır. Dünyada kayıtlı yaklaşık 2.500 kayısı çeşidi veya tipi bulunmakta ve çoğunlukla meyvesi için yetiştirilmektedir. Dünyada kayısı ıslah çalışmalarının büyük bölümü 1950'li yıllarda başlamıştır. ABD, İtalya, İspanya ve Fransa'da kayısı ıslahı adına önemli işler yapılmıştır. Ülkemizde ilk kayısı ıslah çalışmaları 1941-1945 yılları arasında Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu'nda yapılmış, bu çalışmalar sonucunda Şekerpare ve Alyanak çeşitleri geliştirilmiştir." dedi. 1980-2010 yılları arasında geliştirilen kayısı çeşitlerinin ülkelere göre dağılımı hakkında da bilgiler paylaşıldı. Konferansta verilen bilgiye göre; ABD 74, Fransa 70, İtalya 62, Çin 47, Çek Cumhuriyeti 29, İspanya 26 çeşit geliştirilmiştir. Türkiye'de ise bu süreçte sadece 7 çeşit (Dr. Kaşka, Çağataybey, Çağrıbey, Alatayıldızı, Şahinbey, Mihralibey, Alkaya ve Dilbay) geliştirilmiş ve tescil edilmiştir. Asma, "2001 yılından beri devam eden proje kapsamında 260 bin çiçekte suni tozlama yapılmış ve yaklaşık 20 bin melez kayısı bitkisi elde edilmiştir. Bugüne kadar yaklaşık 400.000 TL harcanan projede geriye melezleme yöntemiyle elde edilmiş yaklaşık 3.000 bitkinin değerlendirmesi devam etmekte olup çalışmaların 2018 yılında tamamlanması planlanmaktadır." dedi.

 

 
Spam Traps