Tarım Öğretiminin 169’uncu Yılında Tarım Bayramı Etkinliği Yapıldı 2246 defa okundu

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi, "Türkiye'de Tarım Öğretiminin 169'uncu Yılı Kutlama Etkinlikleri" çerçevesinde "Tarım Bayramı" etkinliği düzenlediler.

Hoca Ahmet Yesevî Konferans Salonu'nda yapılan etkinliğe Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Eriş, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, Genel Sekreter Doç. Dr. Kadir Kartalcı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, TARSİM Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Zir. Müh. Fevzi Çiçek, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Ülkemizde tarım sektörünün, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan son derece önemli olduğunu belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, yaptığı konuşmada şunları ifade etti: "Son yıllarda, ülke ekonomisinde önemi nisbî olarak azalış ancak miktar olarak artış göstermekte, tarım halen GSMH'de %9 ve işgücü istihdamında %25'lik paya sahiptir. 2014 yılı verilerine göre toplam tarımsal üretim değerimiz, yaklaşık 65 milyar dolar, tarımsal ihracatımız ise 16 milyar dolardır. Türkiye, her yıl yaklaşık olarak 32 milyon ton tahıl, 25 milyon ton sebze, 16 milyon ton meyve, 2,5 milyon ton yağlı tohum, 1,5 milyon ton beyaz et, 800 bin ton kırmızı et ve 12 milyon ton süt üretimine sahiptir.  Türkiye; kayısı, fındık, kuru üzüm, kiraz ve ayva üretiminde dünya birincisidir. Birçok ülkeye fındık, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, zeytinyağı, baklagiller, meyve ve sebze ihracatı yapmakta olup, bu ürünlerin ihracatında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. Ancak Türkiye'nin tarımsal ithalatı da bir hayli yüksektir. 2002'de 2 milyar dolar olan tarımsal ithalatımız 2013'te 11 milyar dolara yükselmiştir. Ülkemiz birçok ülkeyi kıskandıracak düzeyde iklim, toprak ve bitki zenginliğine sahiptir."

Türkiye'de tarım öğretiminin 169'uncu yılını Ziraat Fakültesi ve meslektaşlarıyla birlikte kutlamanın mutluluğunu yaşadığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek ise konuşmasında, zirai eğitimin insanoğlunun var olduğu günden bugüne hiçbir zaman önemini kaybetmeden devam ettiğini vurgulayarak ülkemizdeki zirai eğitim ve öğretimin tarihçesi konusunda bilgiler verdi.

İnönü üniversitesi Devlet Konservatuvarı Halk Müziği Topluluğunun müzik dinletisi ile devam eden etkinlikte, Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Eriş tarafından "Ülkemizde ve Dünyada Tarımsal Yükseköğretim" başlıklı konferansa geçildi. Prof. Dr. Atilla Eriş, yaklaşık bir saat süren konferansında, dünya ve Türkiye üniversitelerindeki tarım bilimi yükseköğretimi hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

Etkinlik, meslekte 35'inci yılını doldurmuş ziraat mühendislerine plaket takdimi, akademik ilerleme kaydeden öğretim üyelerine biniş giydirilmesi ve başarılı olan öğrencilere ödüllerin verilmesiyle sona erdi.