Ziraat Fakültesi Tarafından Kayısı Hasadı Etkinliği Yapıldı 2650 defa okundu

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından serada yetiştirilen kayısıların hasadı yapıldı. Bu yılın ilk kayısı hasadı olarak gerçekleştirilen etkinlikte "Dilbay Kayısısı" ve burada yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Battalgazi Kampüsünde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Asım Künkül, Prof. Dr. Yusuf Türköz, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, Genel Sekreter Doç. Dr. Kadir Kartalcı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mesut Öztop, Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, "İnönü Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansının maddi katkılarıyla 2011 yılında kurulan serada 200 adet fidan bulunmaktadır. Serada kayısı ve dalbastı kirazı dediğimiz iki çeşit ürün bulunmaktadır.  Yaklaşık 600 m2 alana sahip olan seramızda 150 adet kayısı, 45 adet Malatya dalbastı kirazı ve 5 adet erik bulunmaktadır. Bu çalışma ile Malatya koşullarında turfanda kayısı yetiştiriciliğinin sera koşullarında yapılıp yapılamayacağını test etmeyi amaçlamaktayız. Bu yıl ile üçüncü senesini dolduran kayısı ve kiraz ağaçlarımızdan tam anlamıyla ürün elde etmemiz için esasen beşinci yılını doldurmuş olmaları gerekmektedir. İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve bugün hasadını yaptığımız "Dilbay Kayısısı" çeşidi Tarım Bakanlığı tarafından tescil edilmiş ve Milli Çeşitler listesine dâhil edilmiş bir üründür. Bu serada yetişen "Dilbay Kayısısının", açık alanda yetiştirilen kayısıya göre 15 gün daha erken hasada geldiğini gözlemlemiş bulunmaktayız. Seranın ekonomik analizi çalışmaları devam etmektedir. İlk sonuçlara göre Malatya da sera koşullarında yetiştirilen kayısı hasadının daha erkene alındığı kaydedilmiştir." dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra etkinliğe katılan konuklara ve basın mensuplarına serada yetiştirilen "Dilbay Kayısısı" takdim edildi ve seraya geçilerek  "Dilbay Kayısısı" yerinde incelendi.