Ulusal Arguvan Sempozyumu’nun 4’üncüsü İnönü Üniversitesinde Yapıldı 1767 defa okundu

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, İnönü Üniversitesi, Arguvan Kaymakamlığı ve Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin birlikte organize ettiği 4. Ulusal Arguvan Sempozyumu yapıldı.

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyuma İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, Arguvan Kaymakamı Zafer Oktay, Hekimhan Kaymakamı Mesut Çoban, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asım Künkül, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Karatepe, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyumda konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, kültürüyle, yaşam biçimiyle, inanç ve değerleriyle oldukça özel bir konumda olan Arguvan'ın türküleri ve değişleriyle adeta Türk Halk Müziğini besleyen ulu bir pınar, sıla hasreti çekenlere memleket, âşıklara yaren, dertlilere derman, yokluk çekenlere servet olduğunu söyledi.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in desteğiyle İnönü Üniversitesinin, kültür ve sanat etkinliklerinin yerelden evrensele doğru ilerlemesi anlayışıyla Arguvan kültürünün kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılması hususunda büyük bir sorumluluk üstlendiğini belirten Prof. Dr. Özdemir, bu bağlamda altıncısı düzenlenen Arguvan Türkü Günleri etkinliğinin, bunun en somut göstergesi olduğunu ifade etti.

Daha sonra Arguvan Kaymakamı Zafer Oktay, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ve Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Asım Aydoğdu, yaptıkları konuşmalarda; Arguvan'ın, kültür çeşitliliği açısından Türkiye'nin önemli kültür merkezlerinden biri olduğunun, türküleri ile ulusal müziğin önemli bir dokusunu oluşturduğunun altını çizdiler.

Yapılan konuşmalardan sonra kısa bir semah gösterisi sunuldu ve ardından 4. Ulusal Arguvan Sempozyumunun ilk oturumuna geçildi.

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer'in başkanlığını yaptığı "Arguvan ve Müzik" başlıklı ilk oturumda İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Dönmez, Folklor Araştırmacısı Hakan Sinan Mete ve Uzman Antropolog Hüseyin Şahin konuşmalar yaptılar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Gülsen Balıkçı, Folklor Araştırmacıları Sabahiye Noraşin, Zuhal Kasap ve Yasemin Gümüş'ün konuşmacı oldukları İkinci oturumda ise halk kültürü konusu ele alındı.