İnönü Üniversitesinde Konuşan Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva, Hocalı Katliamını Anlattı 1723 defa okundu

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği ile İnönü Üniversitesinin beraber düzenlediği "Hocalı Katliamı ve Azerbaycan-Türkiye İlişkileri" konulu panelde Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva ve İnönü Üniversitesi öğretim üyeleri konuştu. Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva ve beraberindekiler panel öncesinde Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'i makamında ziyaret ettiler.

Rektörlük Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen görüşmede, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Asım Künkül, Prof. Dr. Yusuf Türköz ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum da hazır bulundu. Görüşmede, Azeri konuklara İnönü Üniversitesi ve burada öğrenim gören Azerbaycanlı öğrenciler hakkında bilgi verildi. Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Azerbaycan'dan gelen konuklara ziyaret anısına çeşitli hediyeler takdim etti.

Ziyaret sonrası Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu'ndaki panele geçildi. Yöneticiliğini İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Teymuraz Abbasov'un yaptığı "Hocalı Katliamı ve Azerbaycan-Türkiye İlişkileri" konulu panelde Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yücel konuşmacı olarak yer aldı. Panel, iki ülke milli marşlarının okunması ile başladı.

İnönü Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva, her yeni yıl sayıları daha da artan çok sayıda Azeri öğrencinin İnönü Üniversitesinde öğrenim görüyor olmalarının son derece sevindirici olduğunu söyledi.

Hocalı Katliamı ile ilgili tarihsel süreci ve o dönemde yaşanan olayları detaylarıyla anlatan Paşayeva, öğrencilerin kendi geçmişlerini çok iyi bilmeleri gerektiğine vurgu yaparak tarihimizi yabancı tarihçilerin kaleminden değil kendi tarihçilerimizden öğrenmemiz gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan ve Türkiye arasında bir slogan haline gelen "tek millet-iki devlet" sözlerine atıfta bulunan Paşayeva, Ermenilerin Hocalı'da yaptıklarının katliam olduğunu, soykırım olduğunu bilimsel düzeyde tartışıp belgelerle sonuna kadar ispatlayacaklarını ifade ederek, gücünün yettiğince bu konuda insanları bilinçlendirmeye çalışacağını söyledi.

Atatürk'ün "Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir." sözünü hatırlatan Paşayeva, "Gençlerimiz, tarihlerini iyi bilmelidir. Ancak bizler de onlara tarihimizi gerçek boyutuyla öğretmeliyiz." dedi.

Hocalı Katliamı'nın çok büyük bir katliam olduğunu, bunun sadece resimlerle ve sözlerle anlatılacak bir olay olmadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yücel, "Türkiye-Azerbaycan ilişkileri hem geniş bir coğrafyaya hem de büyük ekonomik işbirliğine dayanmaktadır. Bu süreç içerisinde tarihsel, kültürel ve kardeşlik bağlarımızı ne kadar güçlendirebilirsek üzerinde bulunmamız gereken pek çok tarihsel konuda daha güçlü konuşabilir ve daha büyük etki yaratabiliriz." şeklinde konuştu.

Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva, panelden sonra öğrenciler için kitap imzaladı. Daha sonra kampüsü gezen Azeri konuklar, Üniversiteden ayrıldılar.