Proje Hazırlama Eğitimi Sona Erdi 1415 defa okundu

Yeterliliğini almış ve tezinin son aşamasındaki doktora öğrencileri ile araştırmacılara, ulusal proje çağrılarına yönelik olarak proje yazma süreci, bu süreçte yer alan bilimsel yaklaşımlar, proje yönetimi, bütçelendirilmesi ve değerlendirme aşamasında göz önünde bulundurulması gereken hususlar ile katılımcıların aktif olarak katıldığı uygulamalı araştırma projesi hazırlama tekniklerinin öğretilmesine yönelik olarak Fen, Mühendislik, Sağlık ve Sosyal Bilimler alanları için düzenlenen "Proje Hazırlama Eğitimi" yapıldı.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli "Proje Hazırlama Eğitimi" programına Rektör Vekili Prof. Dr. Asım Künkül, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Yusuf Türköz, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, fakülte dekanları ve çok sayıda öğretim elemanı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, "İnönü Üniversitesi, TÜBİTAK destekli birçok eğitim çalıştayına ev sahipliği yapmıştır ve yapmaktadır. Bugün başladığımız ve üç gün sürecek olan Proje Hazırlama Eğitimi ile proje kültürünü Üniversitemizde daha da yaygın hâle getirmeyi ve Üniversitemizin TÜBİTAK'a ya da ilgili Bakanlıklara vereceği proje destek sayısını artırmayı amaçlamaktayız. Bu çalıştayda Fen, Mühendislik, Sağlık ve Sosyal Bilimler alanlarında etkin proje hazırlama konularında bilgiler verilecektir. 2013 yılı içerisinde Üniversitemizdeki proje sayısında neredeyse %100'e yakın bir artış sağlanmış ve buna paralel olarak destek miktarları da artmış bulunuyor. Ülkemizin 2023 vizyonuna baktığımız zaman, 500 milyar dolarlık bir ihracatın hedeflendiğini görüyoruz. 2013 yılı itibariyle 152 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirilmiş ve katma değeri yüksek olan buradaki pay %3 düzeyindedir. Bu düzeyin en az %20'iye çıkarılması gerekmektedir. Bunun için de, katma değeri yüksek olan ürünlerin üretilmesi lâzımdır. Bu konuda özellikle AR-GE'ye büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla proje kültürümüzü ne kadar artırırsak bu anlamda ülke ekonomisine sağlayacağımız katkılar da o kadar fazla olacaktır." şeklinde konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, daha sonra ise, hazırlanan projelere TÜBİTAK'ın sağladığı destekler konusunda katılımcılara detaylı bilgiler veren bir sunum yaptı.

27-29 Ocak 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen "İnönü Üniversitesi Proje Hazırlama Eğitimi" kapsamında, katılımcılara proje yazma süreci, bu süreçte yer alan bilimsel yaklaşımlar, proje yönetimi, bütçelendirilmesi ve değerlendirme aşamasında göz önünde bulundurulması gereken hususlar hakkında, alanında uzman akademisyenler tarafından bilgiler verildi.

Patent Bilgilendirme Semineri

Üç gün süren 'Proje Hazırlama Eğitimi'nin ikinci gün programında, Patent Bilgilendirme Semineri de yer aldı. Türk Patent Enstitüsü ve İnönü Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ve Patent Uzmanı Hakan Bayram'ın konuşmacı olarak katıldığı Patent Bilgilendirme Semineri de büyük ilgi gördü.